Неко друго време… пре 100 година

На четврту годишњицу почетка Великог рата, Сједињене Америчке Државе обележиле су 28. јул 1918. као „Српски дан.“  Државни секретар Роберт Лансинг је упутио 27. јула 1918. позив свим америчким грађанима да се  „окупе у недељу, 28. јула, у својим црквама како би том приликом изразили своју наклоност према овом покореном народу (српском) и његовој потлаченој браћи у другим земљама, и да се призове благослов свемогућег Бога за њих и ствар за коју се они боре.“ Посебна част српском народу указана је у америчкој престоници, Вашингтону. На основу извештаја cрпског посланика у САД и чланка објављеног у дневним новинама Детроит Њуз, данас знамо да се „на Белој кући и другим јавним зградама по први пут вијорила српска застава.“

19-Serbian-Flag-Day-July-31-191831. јул 1918

Председник САД Вудро Вилсон пише српском премијеру Пашићу

„Ваш телеграм послат двадесет и осмог јула је дочекан веома топло у мом срце и сигуран сам да ће изазвати исто тако топлу реакцију у срцима свих у Сједињеним Државама. Знамо за дубоке патње кроз које је Србија пролазила. Ваше храбре људе кроз сваки део овог рата прати не само наше саосећање већ и велико пријатељство као и огромна жеља да вам помогнемо. Сигуран сам да правда за Србију стоји на првом месту сваког осећаја за правду у мислима сваког патриотског човека у Сједињеним Државама. Молим вас примите моје топле поздраве.“

20-Serbian-Flag-Day-August-02-19182. август 1918

„Господине,
Имам част да вас обавестим да сам примио вашу поруку од тридесетог јула у којој изражавате уважавање људи Србије и Југословена за симпатије изражене од стране људи Сједињених Држава за људе из Србије на годишњицу уласка Србије у рат.
Примите, господине, моје поновно уверење о највишем уважавању.“

Детаљан извештај српског амбасадора Михајловића српској влади на Крфу о Српском дану у Вашингтону

6. август 1918

„Да би се што више истакло учешће Србије у данашњем рату као и важност југословенског питања покушао сам да заинтересујем председника Вилсона и владу Сједињених Држава за прославу 28. јула као Српски дан. У смислу тога учинио сам предлог 1. јуна чији препис прилажем. Наш пријатељ Филипс, помоћник министра Ленсинга изнео је ствар председнику Вилсону и тог 6. јуна добио сам одговор чији препис прилажем.“

“Српска застава је подигнута изнад Беле куће…по први пут.”

Исечци из новина

7-Serbian-Flag-Day-Detroit-News-reportДетроит њуз

Српска застава је подигнута изнад председникове куће у Сједињеним Америчким Државама. Шта је то значило?… значај српске заставе одмах поред пруга и звезди… је значај савезништва између тридесет и три савезничких група које нам помажу да освојимо демократију за нашу браћу преко океана.

11-Serbian-Flag-Day-July-27-191827. јул, 1918

Апел државног секретара Ленсинга

Пригодно је да људи Сједињених Америчких Држава –  посвећени самоспознајућој истини да је право сваке нације, велике као и мале, да живи своје животе и да бирају сами своју владу, сећајући се да принципи за које се Србија тако племенито борила и патила су исти принципи за које се САД бори – на пригодан начин искажу своје симпатије према потлаченом српском народу који је тако херојски држао отпор циљевима германских нација да покоре свет.

(Њујорк Тајмс)

Вашингтон Пост

27. јул, 1918

„Српски дан на елипси“

Вашингтон, заједно са остатком нације, прославиће сутра „Српски дан“, четврту годишњицу од када је ова нација храбро одбила да се потчини арогантним захтевима Аустроугарске. Одржаће се велико окупљање на елипси у 5 часова сутра. Очекује се да ће присуствовати српски министар. Бенд маринаца ће свирати музику, а професор Питер Дикема ће водити хор од неколико стотина гласова. Изведбе ће бити под покровитељством службе Војног кампа. Име говорника биће познато данас.

28. јул, 1918

„Српски дан на елипси“

“Четврта годишњица почетка Светског рата ће званично бити прослављена на вечерњој служби на елипси у 5 часова поподне. „Српски дан“, како је названа годишњица, биће увеличана присуством главног говорника др Алдале из српске делегације. Ф.Е. Кепел, трећи помоћник ратног секретара причаће са стране Сједињених Држава.”

30. јул, 1918

„Прослава Српског дана „

“Службе поводом Српског дана које су требале бити одржане испред Беле куће у недељу поподне, а онда одложене за синоћ у Силван Театру, су поново одложене за сутра увече због кише.”

Извор: Амбасада САД у Србији

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s