Други светски рат (филмови)

Сви описи су преузети са сајта https://kinorusija.wordpress.com/ и са Јутјуб канала господина Драгана Бјелића.

Лењинград (2009)

У центру приче су две младе жене у опкољеном Лењинграду. Једна је Нина Цветкова запослена у лењинградској милицији, а друга је Кејт Дејвис, британска новинарка која је дошла у Лењинград да би се упознала са ситуацијом на фронту, али је силом несрећних околности морала да се задржи дуже него што је планирала, и да доживи све оне страхоте које су доживели грађани опкољеног града.

Линија на Дњепру (2009)

Филм је снимљен по истинитим догађајима који су се десили током јула 1941. године, за време борби за град Могиљев на реци Дњепар. У центру приче је комадант дивизије, који је право из затвора послат на линију фронта. Иако су Немци далеко надмоћнији, свим силама покушава да организује одбрану и задржи непријатеља што дуже време. Ипак браниоци Могиљева и Дњепра, њих 60 000, бивају окружени и приморани да се боре у окружењу.

Ослобађање: Битка за Берлин

У магли (2012)

Радња филма се одиграва 1942. године, на окупираној територији Белорусије. Радника на железници Сушћењу, партизани оптужују да је одао људе које су Немци обесили. Два партизана долазе у његову кућу како би извршила казну. Сплет срећних околности помаже Сушћењи да поживи још неки дан под капом небеском.

КАПЕЛА АНЂЕЛА

Доставити по сваку цену (2011)

Средином 1941. године, када је већ било јасно да Црвена армија неће моћи да заустави непријатеља у његовом походу на Москву, совјетско руководство доноси одлуку да се поред фабрика на исток евакуишу и културна добра. У малом совјетском градићу евакуише се музеј у коме се чува Библија тевтонских ратника, а коју Хитлер по сваку цену жели да има у својој колекцији. Сплетом несрећних околности камион, који је превозио Библију, касни на воз, па је Асја принуђена да кроз шуму и непријатељске редове однесе ову вредну реликвију на слободну територију.

Аперкат за Хитлера (2015)

Серија говори о операцији совјетске обавештајне службе која је имала за циљ ликвидацију Адолфа Хитлера. Под маском дезертера, у немачку позадину бива убачен совјетски обавештајац Игор Миклашевски, врхунски боксер и рођак познатог уметника Тамарина који ужива велику популарност у Берлину. После провере у немачкој контраобавештајној служби, Игору дозвољавају боравак на територији Рајха, па чак и борбе на немачким боксерским турнирима. Као врхунски боксер он ниже једну победу за другом. Долази до финала коме ће присуствовати сам фирер и доделити награду победнику меча. Прича је заснована на истинитом догађају.

РАЈ (2016)

Олга, руска аристократкиња, емигрантка и чланица француског Покрета отпора, бива ухапшена током изненадне провере због помагања у прикривању јеврејске деце. Она је спремна на све како би избегла мучење, чак и на интимне односе с инспектором који води њен случај. Затим је шаљу у логор који се не разликује много од пакла. Тамо она среће високорангираног немачког СС официра који је некада давно био лудо заљубљен у њу. Хелмут је спреман да је извуче из логара и заједно побегну у Швајцарску, али је она одавно изгубила наду у спас и бољи живот.

ПОП (2009)

Други светски рат. Псковска православна мисија. Једна од најмање познатих причи Великог Отаџбинског рата. Од августа 1941. до фебруара 1944. године, свештеници-мисионари из прибалтичких области, обновили су верски рад и црквени живот на окупираним областима северо-западне Русије. После ослобођења тих области и доласка совјетске војске, многи чланови Псковске мисије бивају послати у затвореничке логоре.

УТАКМИЦА (2012)

Филм снимљен по истинитом догађају… -Немци су окупирали Кијев и већи део Украјине. У заробљеништво је доспела целокупна екипа кијевског Динама. Да би забавили себе и народ, Немци следеће године организују фудбалску лигу локалних гарнизона, у којој учешће узимају и бивши играчи Динама. Како су Динамовци супериорни над осталим екипама, Немци доводе своје професионалце за финални меч. Пред екипу Динама постављају један услов: пораз или смрт…

БРЕСТОВСКА ТВРЂАВА (2010)

Филм горови о истинитом догађају с почетка рата на Источном фронту, о херојској одбрани тврђаве Брест, која је прва примила удар немачке војске 22. јуна 1941. године. Прича је испричана кроз три стварна лика која су се својим командовањем највише истакла у одбрани, а после рата су проглашени за Хероје СССР-а. То су командир пука Пjoтр Гаврилов, комесар Ефим Фомин и начелник Андреј Кижетов.

СВОЈИ (2004)

Август 1941. године. После успешно изведене акције, Немци одводе групу преживелих Црвеноармејаца у заробљеништво. Али, током марша, тројица успевају да искористе непажњу стражара и да побегну у оближњу шуму, а потом и до родног села једног од њих. Тамо их у штали крије његов отац. Али он не воли Совјетску власт, па су бегунци у страху да ли ће их предати или не. Када локални командир милиције ухапси старчеве ћерке, ситуација се додатно компликује.

КРАЈ (2010)

У далеко село у Сибиру, под називом Крај, августа 1945. године стиже Игњат, бивши ратник, велики заљубљеник у парне локомотиве. Једног дана сазнаје да је на малом острву, после рушења моста, остављена немачка парна локовмотива, па одлучује да поправи мост и врати локомотиву назад у базу. Тамо среће Елзу, девојку немачког инжењера, ухапшеног почетком рата.

У августу 44. године (2001)

1944. година. Белорусија је скоро ослобођена. Црвена армија се спрема за нови удар у правцу Варшаве. Изненада се у позадини фронта појављује непријатељска радио-станица која шаље важне информације о покретима руске војске. Задатак да отркрије радио-станицу добија капетан Аљохин са својом групом.

Смртоносни плес (2010)

У складу са наредбом Државног комитета одбране, од 1944-1946 године на територији Вологодске области спроводило се разминирање терена који је ослобођен од Немаца. За ту намену прикупљене су девојке од 17-20 година.

Бој локалног значаја (2008)

Крај 1943. године. Група совјетских војника, на челу са младим тек свршеним потпоручником, одлучује да преноћи у забаченом селу. Како је новогодишње вече, војници приређују себи малу забаву. Али ујутро, још мамурне главе, буде се окружени немачким војницима.

Ја сам учитељ (2016)

Сеоски учитељ Павел Зубов проналази свој смисао живота у учењу деце. Њему није важно ко је на власти. Важно је само учити децу без обзира на захтеве владајућег режима. Али један догађај мења његова схватања из корена и враћа га у стварност. У стварност где се води рат, где агресор демонстрира своју окрутност, у стварност где је немогуће живети ако и даље остане само обичан сеоски учитељ.

Двојица (2010)

Партизани добијају задатак да заробе радио-станицу и да је заједно са немачким шифрером пребаце на ослобођену територију. Током сукоба гину скоро сви Немци и партизани. Живи остају само млади Бурјан и немачки шифрер Херберт. Бурјану предстоји тежак задатак да одведе шифрера до договорене позиције, док им за петама иде немачка патрола.

ПУТ ЗА БЕРЛИН (2015)

Поручник Агарков добија смртну пресуду због „издаје и кукавичлука“. Али пре него што ће се извршити стрељање Немци заузимају село, тако да Агарков и војник Џурбајев, који га је чувао, остају дубоко у непријатељској позадини. Џурбајев одлучује да упркос тешком положају изврши задатак и одведе ухапшеног у Штаб фронта.

Видим циљ (2013)

Прича о групи девојака које су одмах после окончане школе за снајперисткиње послате на прву линију фронта.

Супротстављање (2005)

Изашавши из болнице, где је учествовао у разбијању немачке шпијунске мреже, поручник Бесфамилниј стиже у своју јединицу која је распоређена негде у Молдавији. Тамо сазнаје да се припадници РОА облаче у совјетске униформе и тероришу локално становништво. Бесфамилниј добија задатак да уништи непријатељску групу.

БЕЛИ ТИГАР (2012)

Филм је снимљен по мотивима романа „Тенкиста“, Иље Бојашова. Други светски рат се приближава свом крају. Тешке борбе исцрпљују обе стране. Али што више напредује совјетска војска, то се чешће на бојишту појављује немачки неуништиви тенк по имену „Бели Тигар“. Изненада би се појавио из дима на бојишту, и без милости уништио све совјетске тенкове. Због тога команда доноси одлуку да се направи један руски супертенк који ће моћи да уништи „Белог Тигра“.

28 панфиловаца (2016)

28-panfilovtsev-2016-poster

У јесен 1941. године немачка војска, која се налазила у рејону Волоколамска, а који се налазио на само два часа превозом до Москве, спремала се за коначан јуриш и заузимање руске престонице. На путу им се испречила 316. пешадијска дивизија под командом генерала И.В. Панфилова. Овај филм прича истиниту причу о том 16. новембру када су се „панфиловци“ супротставили немачкој тенковској дивизији и својим пожртвовањем знатно отупели немачку оштрицу у походу ка Москви. Кликом на слику погледајте филм.

А зоре су овде тихе (2015)

a-zori-zdes-tikhie-2015-posterМај 1942. године. Дубоко у позадини, далеко од прве линије фронта, Немци избацују десант који има за циљ да се пробије до Кировске станице и избије на Белморско-Балтички канал. То нису обични пешадинци, већ елита немачке војске, падобранци из СС-а. Насупрот њиховој намери стоји једино наредник Васков са својих пет девојака, тек пристиглих у јединицу ПВО. Може ли наредник да са својом малом групом пружи озбиљан отпор добро обученом непријатељу? Кликом на слику погледајте филм.

kinopoisk.ruБитка за Севастопољ (2015)

Истинита прича о Људмили Павличенко, легендарној снајперисткињи из Другог светског рата. Војници су ишли у бој с њеним именом на уснама, а непријатељ јој је непрестано припремао замке. На бојном пољу она је видела много смрти и страдања, али је ипак највећи испит за њу била љубав, коју јој је непрестано одузимао рат. Кликом на слику погледајте филм.

kinopoisk.ruСтаљинград (2013)

Стаљинград, 1942. година. Совјетска команда врши контранапад на немачке положаје. Само војници под командом капетана Громова успевају да пробију немачку одбрану и да заузму једну зграду на самој обали Волге. Добијају наређење да задрже положај по сваку цену. У разрушеној згради војници проналазе деветнаестогодишњу Каћу. Кликом на слику погледајте филм.

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s