ТАМО ДАЛЕКО НА КРФУ И ВИДУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

003Основна школа „Радомир Лазић“ је исписала нову страницу у свом постојању. Ради се о гостовању наше представе „Тамо далеко на Крфу и Виду“ у Републици Српској 16. децембра 2016. године и то у Сребреници и Братунцу.

Иницијатор гостовања била је професорка руског језика у ОШ „Вук Караџић“ у Братунцу Сања Стевановић, а логистичку подршку имала је у директору тамошњег Дома културе Радовану Петковићу.

2-2Представа је одиграна у Сребреници за ученике Средњошколског центра и у Братунцу, а приказивањима је, поред ученика, присуствовао и известан број наставника, ученика као и мештана. Велики допринос изузетно емотивном и лепом пријему у Сребреници нашег Светог деспота Стефана допринео је и старешина парохијске цркве Покрова Пресвете Богородице јереј Александар Млађеновић. Он нас је, након представе, повео у парохијску цркву и приповедао о историјату овог места и једног од најзначајнијих привредних центара Српске деспотовине у време Светог Стефана Лазаревића. Промисао Божија спојила нас је будући да је централни део Стефанове деспотовине био у нашим крајевима. У начелу је договорена сарадња како на нивоу школа, тако и на нивоу црквених општина, а конкретизација ће уследити у најскоријем периоду.

Након обиласка Сребренице ученици су били у прилици и да обиђу Братунац, а захваљујући тамошњој Светосавској омладинској заједници организован је и ручак. Посетили смо и парохијску цркву Успења Пресвете Богородице и упалили свеће за све невино пострадале у свим досадашњим сукобима. Пре другог извођења дружили смо се, размењивали искуства и певали са члановима хора „Балалајка“ из Братунца који води поменута професорка Сања. То су ученици ОШ „Вук Караџић“. Наравно јавиле су се и неке симпатије па већ сада жељно ишчекујемо узвратну посету о чему је било речи и са директором школе господином Андријом Млађеновићем.

2-13Приказивању у Братунцу присуствовало је око стотинак гледалаца, а њихове поруке електронском поштом говоре да смо успели у нашој намери да дочарамо период од пре једног века. Наши мали-велики глумци, и поред дугог и напорног пута, одлично су обавили свој посао на чему им могу позавидети и њихове старије колеге.

2-5Основна школа „Радомир Лазић“ захваљује се свима који су помогли реализацији: родитељима наших ученика, нашој општини, која је обезбедила превоз, ПУ у Смедеревској Паланци на издавању пасоша по хитном поступку, Сањи Стевановић, директору Дома културе Радовану Петковићу, директору СШЦ у Сребреници Момчилу Цвјетиновићу, јереју Александру Млађеновићу, Светосавској омладинској заједници у Братунцу, директору ОШ „Вук Караџић“ Андрији Млађеновићу и свим другим малим и великим људима добре воље који су показали интересовање за нашу представу.

Почетни кораци су направљени у повезивању школа наше општине са школама на територији општина Сребреница и Братунац што би требало да буде још један ниво сарадње у пројекту наше општине „Дани Српске у Србији“.

Све ове написане редове потписује, у овом тренутку, најпоноснији директор ОШ „Радомир Лазић“ у Азањи Дамир С. Живковић.

Све фотографије можете погледати на ОВОЈ ВЕЗИ.

Снимак представе из Братунца

Снимак представе из Сребренице

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s