Огледни час о Албанској голготи

IF

Историјска секција ОШ „Радомир Лазић“ из Азање и ову школску годину је посветила обележавању значајних јубилеја везаних за Први светски рат. Након прошлогодишње Свечане академије „У славу и част предака и Отаџбине“ и овогодишњег Свечаног програма „Из Србије с љубављу“ припремљен је и реализован Огледни час посвећен страдању српске војске и народа у Албанској голготи под називом „Пут јунака и страдалника. Час је реализован 15. јануара 2016.- на стогодишњицу послатог телеграма Николе Пашића, председника владе Краљевине Србије, у којем је завапио за помоћ код Савезника. Часу су присуствовали ученици седмог и осмог разреда, велики број чланова наставног особља, али и родитељи и заинтересовани мештани па је тако час добио и епитет Јавног часа. Час је реализован по замисли предметног наставника историје Дамира С. Живковића, а реализовало га је 13 ученика седмог и осмог разреда: Марко Талијан, Александар Талијан, Тамара Поповић, Тијана Радисављевић, Димитрије Јелић, Теодора Јанчић, Александра Јоксимовић, Александра Ранковић, Теодора Ћосић, Јована Батинић, Матија Витић, Немања Поповић и Марко Никодијевић.

Radinac 22.1.2016 (15)Током часа ученици су кроз нарацију, стихове и песму дочарали један од најтежих периода српске историје уз пригодну мултимедијалну презентацију. Све ово испратили су и локални медији који су посветили значајно место на својим интернет порталима, а ТВ „Јасеница“ је поводом овога снимила и емисију „Колевка знања“ која је емитована 21. јануара 2016. године. Руководећи се позитивним искуствима извесног броја колега у Србији, који су са својим Огледним часовима и предавањима гостовали у другим школама, успостављена је сарадња са основним школама са територије општина Смедеревска Паланка и Смедерево. Тако је наш Огледни час убрзо одржан за ученике седмих и осмих разреда у основним школама са територије општине Смедерево: „Иво Андрић“ (Радинац), ОШ „Бранко Радичевић“ (Лугавчина) и ОШ „Доситеј Обрадовић“ (Враново), али и у ОШ „Брана Јевтић“ (Кусадак, општина Смедеревска Паланка) и ОШ „Вук Караџић“ (Крњево, општина Велика Плана). Тако је нашем часу до сада присуствовало близу 500 ученика и колега.

Након Крњева уследила је, готово, двомесечна пауза. У међувремену Час је употпуњен новим материјалима тако да је сада „нарастао“ на једносатно приказивање. Нову верзију први су имали прилике да виде наши Азањци у недељи обележавања Дана школе, а потом је час одржан и у ОШ „Бранислав Нушић“ у Смедереву на Окружном такмичењу из историје.

Kusadak 26.1.2016 (36)План Историјске секције јесте одржавање овог часа и у осталим основним школама у ближој околини јер су евалуациони листићи и анкета након часа показали да су одржани часови одговорили предвиђеним и постављеним циљевима и задацима. Цела екипа се захваљује на гостопримству и указаној пажњу у поменутим основним школама.

Дамир С. Живковић, дипл. историчар

наставник историје у ОШ „Радомир Лазић“

IFФОТОГРАФИЈЕ

*Азања

*ОШ „Иво Андрић“ (Радинац)

*ОШ „Брана Јевтић“ (Кусадак)

*ОШ „Бранко Радичевић“ (Лугавчина)

*ОШ „Доситеј Обрадовић“ (Враново)

 *ОШ „Вук Караџић“ (Крњево)

*Азања о Дану школе

*ОШ „Бранислав Нушић“ (Окружно такмичење“)

Advertisements

1 Comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s