КОЛУБАРСКА БИТКА- битка над биткама

i179_2Наредба краља Петра Карађорђевића војсци уочи Колубарске битке
“Децо моја!
Ви сте се заклели да браните отаџбину и свога Краља, али ја вас разрешавам заклетве дате мени, јер животи, и ваши и мој, припадају само Србији за коју морамо сада победити или умрети! Ја сам дошао међу вас да је, са онима који хоће да се боре за њену слободу, одбранимо или погинемо!
 Сад је дошло време да ми бранимо своју земљу, њиве, огњишта. Међу вама има и оних који су посустали и зато сваки онај који не може, нека слободно одложи оружје и нека се врати кући, ја му праштам. Остали, напред!”

Picture1Колубарска битка је једна од најзначајнијих битака коју је водила српска војска са аустроугарском војском током Првог светског (Великог) рата. Вођена је у периоду од 16. новембра до 15. децембра 1914. године. Битка је завршена успешним противнападом генерала Живојина Мишића, команданта Прве армије. За ове заслуге генерал Мишић је унапређен у чин војводе, а сама битка представља јединствен пример историје ратовања јер је једна војска, којој је предвиђен потпун слом, успела да се за кратко време реорганизује, пређе у противнапад и нанесе непријатељу одлучујући пораз.

Након битке Оскар Поћорек је пензионисан, а Живојин Мишић унапређен у чин војводе. По питању губитака на српској страни је погинуло 22 000 војника, а 91 000 је рањено. На другој страни погинуло је 27 000 војника и 1080 официра, рањено је 118 000 војника и подофицира, а број несталих износио је 73 000 људи.

О значају саме битке у свом дневнику је записао будући генерал Мајсторовић: „Колубарска битка је од огромног значаја јер: Аустроугарској војсци је по други пут задат страшан ударац за кратко време, а српска војска показала је шта вреди умешно командовање и љубав према родној груди и шта се све може кад се хоће за спас отаџбине.
…Имена Цер и Колубара заблистала су у пуном сјају и урезана поред Куманова- Битоља- Брегалнице у нашу народну историју.“

Ратна 1914. година завршена је за обе стране са изузетно великим људски губицима. Из строја Српске војске избачено је 163.557 људи, док су аустро-угарски губици износили 226.212 војника и 7.592 официра. Такође, Аустроугарска није успела да уништи Краљевину Србију, а Централне силе су биле приморане да се и током 1915. године боре на три фронта. 

**Више о Колубарској бици**

ПОЛИТИКИН ЗАБАНИК: На Колубару.

ПРЕДСТАВА: „Колубарска битка“ (Југословенско драмско позориште)

Документарни филм о војводи Живојину Мишићу

Advertisements

1 Comment

  1. Улоге: Михаило Јанкетић као Генерал/Војвода Живојин Мишић, Марко Тодоровић као Војвода Радомир Путник, Стојан Дечермић као Војвода Степа Степановић, Мирко Буловић као Војвода Петар Бојовић, Тони Лауренчић као Краљ Алексаднар I Карађорђевић, Миодраг Радовановић као Никола Пашић, Танасије Узуновић као Пуковник Стеван Хаџић, Михајло Костић Пљака као Пуковник Миливоје Анђелковић Кајафа, Иван Бекјарев као Пуковник Љубомир Милић, Радован Кнежевић као Пуковник Крста Смиљанић, Гојко Шантић као Пуковник Милош Васић, Срђан Милетић као Пуковник Живко Павловић, Александар Берчек као Поручник Лука Бог, Драган Петровић као Поручник, Иван Јагодић као Вукашин Катић, Дубравко Јовановић као Иван, Боривоје Кандић као Сибин Милетић/Јагодинац, Предраг Лаковић као Тола Дачић, Жарко Лаушевић као Алекса Дачић, Анита Манчић као Девојчица, Љиљана Међени као Жена с гуском, Владан Савић као Капетан Спасић, Ирфан Менсур као Славко, Мило Мирановић као Драгутин Рекалић, Горан Даничић као Србин у аустријској војсци, Славко Симић као Сељак, Љуба Богдановић, Славица Зубановић као Јасмина Ранковић, Радомир Лазаревић као Аца Катић, и Славица Миловановић као Жена са дететом.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s