Срећан рођендан, ђенерале!

Draza_Mihailovic1Драгољуб Дража Михаиловић рођен је у Ивањици 14/26. априла 1893. године од оца Мијаила и мајке Цмиљане. Драгољуб је у року завршио основну школу и гимназију, а школовање у Нижој школи војне академије прекинуо је 1912. године услед почеткаПрвогбалканскограта. Из Балканских ратоваје изашао одликован са сребрном медаљом за храброст и чином потпоручника. Први светски рат је поново прекинуо школовање.Михаиловић је први ватрени окршај са аустроугарским војницима имао 3. августа на Симином брду код села Драгинац,  југозападно од Цера.
Златном медаљом за храброст је одликован 7. јуна 1915. године. Прошао је Албанску голготу заједно са својим војницима, борио сена Солунском фронту и учествовао у ослобађању Србије 1918. године.Из рата је изишао сачиномпоручника.
Оженио се 28. августа 1920. године Јелицом Бранковић.
Поручник Михаиловић војно се усавршавао током 1930. године у Француској, а у периоду од 1935. до 1937. године службовао је као војни аташе у Бугарској и Чехословачкој.
Током 1939. и 1940. године био је у затвору два пута и оба пута по наређењу војног генерала Милана Недића. Први пут због критиковања прилика у војсци, а други пут због појављивања у униформи на пријему у британском Војном изасланству у Београду.
GUARDEDОд 1. априла 1941. године ратним распоредом постављен је за начелника Оперативног одељења Треће армије. Тада је већ увелико имао чин пуковника. Прве ратне борбе имао је са усташама код Вировитице и Ђакова. Усташку побуну гушио је у Дервенти а прве борбе са Немцима водио у околини Босанског Брода. Одбио је да прихвати војну капитулацију 17. априла 1941. и кренуо ка Србији како би тамо наставио отпор да би од 13. маја 1941. боравио је на Равној Гори имајући поред себе двадесетак блиских официра, подофицира и војника. Тако је на овој планини зачет војни и, донекле, политички покрет касније назван Равногорски покрет.Михаиловић је краљевим указом 7. новембра унапређен у чин бригадног генерала.
vidovdan_1944_ravna_goraГенерал Душан Симовић је 15. новембра 1941. у име југословенске и британске влада озваничио Михаиловића као команданта „свих југословенских оружаних снага у земљи“. Од тада покрет добија име „Југословенска војска у отаџбини“.У новој југословенској краљевској влади академикаСлободанаЈовановића, формираној 11. јануара 1942, Михаиловић је постављен за „министра војске, морнарице и ваздухопловства“. Чин дивизијског генерала добио је 19. јануара 1942. године.
У вихору грађанског рата новембра 1944. године Американци су понудили Михаиловићу да оде из Југославије у избеглиштво, што је он одбио. Иако је добро знао шта га чека, остао је са народом до свога краја и са њим остао све до хапшења 13. марта 1946. године.
Draza4У судском поступку, чији је назив био „Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941-1945)“, од 10. јуна до 15. јула 1946. године генерал Михаиловић је осуђен по осам тачака. Осуђен је на смрт стрељањем, трајан губитак политичких и грађанских права као и одузимање целокупне имовине. Казна је извршена 17. јула 1946. године.
sanstitre2khv

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s