Краљевска прокламација од 3. септембра 1931.

Grb KJ.jpg Моме Драгом Народу

Чување јединства народног и државне целине Моја је света дужност и највиши циљ Моје владавине, то је била побуда и главни задатак режима којег сам завео 6. јануара 1929. године.

У својој речи, коју Ми је налагала љубав према Отаџбини, Ја сам Моме драгом Народу отворено изнео све тешкоће и опасности, у које је био доведен наш национални живот и државна целина.

Те су тешкоће биле толико велике, опасности тако озбиљне, да су дубоко забрињавале све родољубе и раздирале душу народну.

Сви, цео Народ видео је шта је узрок злу и био свестан величине зла те је разумео и са пуним поверењем прихватио Моје одлуке.

Висока национална свест и здраво расуђивање је одлика коју је наш Народ увек показивао у адлучним моментима своје историје.

Моје поуздање у љубав Народа и његову моралну снагу пружило Ми је сигуран ослонац за све подухвате у сређивању прилика у земљу.

Срећан сам и поносан што је сав Мој драги Народ од првог тренутка схватио Моје побуде и једнодушним јавним одобравањем снажно припомогао извођењу Мојих одлука.

Уз ту велику и широку моралну помоћ Народа, на којој одајем хвалу и признање, успело се за сразмерно кратко време да се посвршавају крупни национални и државни задаци и поставе трајне основе здравог државног живота.
Краљевини Југославији, прихваћеној свом топлином националне душе свега Југословенског Народа, обезбеђени су потребни услови за снажан полет и велику националну будућност.

Пун поверења да до сада постигнути резултати рада, здрава политичка и национална свест и искуство Народа допуштају, да се приступи оставарењу и дефинитивној организацији оних установа и оног државног уређења, које ће најбоље одговарати народним потребама и државним интересима, одлучио сам, да досадашњи рад и извођење националне и државне политике поставим на ширу основу непосредне народне сарадње.

Са вером у Бога и срећну будћност Краљевине Југославије дајем Устав Краљевине Југолсавије.
3. септембра 1931. у Београду,

АЛЕКСАНДАР с. р.

  • Политика, бр. 8.375 од четвртка 3. септембра 1931., насловна страна.
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s