О ВЕШТИЦАМА И ВРЕМЕНУ

Од 15. до 17. века многе жене проглашене су вештицама јер нису успеле да се ослободе оптужби и докажу да нису у могућности да управљају временским приликама. Током малог леденог доба у Европи највише суђења одржано је вештицама управо кад је било најхладније, у другој половини 16. и почетком и крајем 17. века
мрачној ноћи, кроз шуме и уз стрме падине ишле су крадом групе жена, осврћући се да их неко не прати у намери да им омете пут ка месту годишњег састанка. Упутиле су се ка врху Брокен, најпознатијем састајалишту вештица. На њему се сваке године на Валпургијску ноћ, 30. априла, одржавао вештичји сабат. Сигурне у своју моћ, те ноћи су најављивале долазак рогатог бога.
Врх Брокен, висине 1141 метар, највиша је кота планинског масива Харц у Немачкој. Сад се на њему налази метеоролошка станица. Током године је чак око 300 дана у магли. При одређеним временским условима, на Брокену се дешава сусрет маште и стварности. На облацима или магли која га обавија може да се види изузетно увећана сенка људи и животиња које се налазе на падинама. Овај ретки оптички утисак који посматрачима утерује страх у кости назива се брокенска авет или брокенска утвара.   Утвара се види голим оком кад сенка падне на слој магле или облака. Та сенка се не осликава на чврстој површини већ једино у пари водених капљица. Због кретања ваздуха креће се и она иако посматрач и даље стоји у месту. Тада ова наизглед независна утвара може да се помера а да при том нема видљив додир с тлом. Такође може да се прати и померање особа и њихови покрети који могу да личе на борбу. Овај утисак је повећан и због осталих физичких услова на планинама као што је хладан и влажан ваздух, потпуна тишина и немогућност оријентације у простору због слабе видљивости. Врло често, уз овај иде још и други оптички утисак који се зове глорија и који додаје светлосни венац у боји изнад утваре. Ове појаве нису везане само за Брокен, већ и за све планинске области.

Град из вештичијег котла

У Европи је од средине 15. до краја 17. века био највећи прогон и лов на вештице, док су пре и после тога само повремено одржавана суђења. У Аустроугарској број ових поступака био је смањен у време владавине Марије Терезије (1740–1780). Вештице су биле прокажене пре свега због утицаја на време и изазивања лоших метеоролошких прилика. У Словенији је последњи поступак одржан 1745. године у Радгони против вештица из Варежја, али су на захтев из Беча окривљене биле пуштене.   Наредне, 1746. године, у Хрватској вештица Јела Футаковић није била те среће. Спаљена је због оптужбе да проузрокује град. У Загребачкој жупанији 1751. године била је спаљена Мара Вугринец јер је такође сматрано да је проузроковала град. Још две вештице спаљене су 1752. године под истом оптужбом.

Света Петка кажњава градом

Средином 19. века начелник Нишког среза Вуле Вукотић решио је да стане на пут врачарама и ширењу празноверица у том крају. Зато је у апс ставио неког Благоја из села Малошишта и баба-Митру из Перутине који су по народу разгласили да им се у сну јавља света Петка која им каже да се мора празновати петак иначе ће као казну послати град, сушу и болести. Народ се уплашио те је већина села донела одлуку да се петком не ради. Чак су црквена звона оглашавала нерадни петак. Они који су се на тај дан латили послова, истеривани су с поља. И док су Благоје и Митра издржавали казну у затвору, догодило се да заиста једног петка нека села буду захваћена градом. То је тек учврстило уверење код људи да је стигла казна свете Петке. На начелникову срећу, град није ухватио атар села Горњи Матевац које није веровало гласинама, већ су сељани радили и петком. Тако је начелник изашао као победник. Из затвора је пустио Благоја и Митру уз услов да више не смеју по народу да шире сујеверје и приче о светој Петки, а чак ни у својим породицама о томе да не говоре.

ИЗВОР: Политикин забавник

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s