КЉУЧНА ЗНАЊА

Кликните на жељени разред и отвориће вам се пдф фајл са кључним знањима.

5. разред

6. разред

7. разред

8. разред

Кључна знања из прошлости из предмета „Природа и друштво“

Преузето из КЉУЧНИ ПОЈМОВИ ЗА КРАЈ ОБАВЕЗНОГ ОБРАЗОВАЊА-ИСТОРИЈА-приручник за наставнике, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, Београд, 2008.

Advertisements

9 Comments

 1. Ne razumem tri pitanja koja mi je nastavnica postavila

  Наведи одредбе Карловачког,Пожаревачког и Београдског мира?

  Објасни положај Влаха у Османском царству и наведи назив њиховог вође, заменика вође и насеља?

  Zamenik harambase ?

  Ako bi mogli da mi odgovorite

  1. Власи су имали повлашћени положај у Османском царству у смислу да су плаћали само порез ФИЛУРИЈУ (дукат по кући) јер су били ангажовани као чувари граница (граничари) од напада непријатеља. Живели су у насељима који су се звали катуни, а на њиховом челу се налазио кнез (примићур).
   Главна одлика Карловачког мира (1699) јесте та да је граница између Османског и Хабзбуршког царства успостављена на Сави и Дунаву. Пожаревачким миром (1718) и аустријском победом Аустријанци су успели да освоје просторе данашње Србије и основали тзв. Краљевину Србију. Београдским миром (1739) Турска је повратила власт над просторима данашње Србије и укинули тзв. Краљевину Србију. Такође за време овог рата дешава се и Друга сеоба Срба коју води Арсеније 4. Јовановић Шакабента.

 2. Како се звала српска црква у Хабзбуршкој монархији и који је њен значај?Наведи име најзнаменитијег митрополита. i ovoo

  1. Православна црква у Хабзбуршкој монархији била је организована кроз Карловачку митрополију од оснивања 1708. године. Значај се огледа у очувању српског националног идентитета у Хабзбуршкој монархији и чињенице да је на тај начин Аустрија покушала да придобије Србе за себе. Арсеније 3. Црнојевић је уједно био и пећки патријарх и Карловачки митрополит. Остали значајни митрополити: Мојсије Петровић, Мојсије Путник, Стефан Стратимировић. Надам се да је помогло бар мало.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s