Досије 1999.Видео материјали, емисије и песма о херојству.

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (Операција Савезничка сила) је била завршна фаза Рата на Косову и Метохији, које је трајало је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Интервенција НАТО пакта је извршена без одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су наводни масакр албанских цивила у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише споразум из Рамбујеа.

У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Напади су суспендовани 10. јуна, након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Истог дана у Савету безбедности је усвојена Резолуција 1244 по којој СР Југославија (Србија) задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно постаје међународни протекторат под управом Унмика и Кфора.

БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ 1999.

Троделни документарни филм „Бомбардовање“ у продукцији РТС-а и „Време“ филма. Аутори филма су Филип Шварм и Радослав Ћебић. Сниматељ је Зоран Стојичић, монтажери су Живојин Столић и Јелена Јевтић Марјановић, а за дизајн звука био је задужен Александар Јачић. Музику за филм компоновао је Зоран Узелац.

1. Пут у рат

2. Како се водио рат

3. Жртве рата

Лет у смрт (2006)
Документарни филм о пилоту „мига 29“ Миленку Павловићу, команданту 204. ловачког авијацијског пука. То је прича не само о хероју који је 1999. године погинуо бранећи небо родног Ваљева него и о великом човеку који је свесно отишао у смрт како би заштитио своје колеге и прекинуо бесмислено жртвовање пилота и авијације. Аутор је Слађана Зарић, а редитељ Бобан Симојловић.

Нико није рекао нећу (2008)
Дводелни документарни филм „Нико није рекао нећу“ је сведочанство пилотима „мига 29“ који су бранили небо Југославије током бомбардовања 1999. године: Иљи Аризанову, Зорану Радосављевићу, Слободану Перићу, Предрагу Милутиновићу, Небојши Николићу, Драгану Илићу, Бори Зорају, Абдулу Еметију и Драгану Миленковићу. Аутор филма је Слађана Зарић, а редитељ Бобан Симојловић.

Хероји одбране 1999. (цео филм)

Документарац „Заставе филм“ Војске Југославије из јула 2000-те, који никада није приказан због забране. И даље је склоњен од јавности Филм, у којем су необориве чињенице да нисмо били само колатерална штета и немоћни цивили, већ организована и снажна оружана сила која је заједно са народом пружила маестралан отпор агресору и зауставила га на границама јужне српске покрајине. Врлинама и ратном вештином надмашен је злочиначки Северноатлантски савез. Легендарна Трећа армија и њен Приштински корпус предвођени ратним командантима који су имали храбрости, одлучности и знање легендарних српских војвода, да преузму одговорност за част отаџбине и одбрану светиња у страдалној Метохији и на Пољу Косову…

Рат за Косово


Хероји битке за Кошаре (РТС)

Учесници битке говоре о крвавим и тешким борбама током рата.

Ратне приче са Кошара (РТС и Застава филм)
Кошаре… Симбол одбране земље и државне границе… једна од најсуровијих и најтежих битки у новијој српској историји… Битка, за коју они који су је преживели кажу да је била пакао на земљи? Како је све почело? И шта се на Кошарама дешавало? Одговоре на ова питања доноси нови документарно-играни филм Слађане Зарић, који је реализован у продукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране (Војно филмског центра Застава филм).


Живот прича: Невидљиви хероји (ТВ ПРВА)

Ратне приче са Паштрика (РТС и Застава филм)

Документарни филм хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.
Филм је урађен у копродукцији Радио-телевизије Србије и Војнофилмског центра „Застава филм“.
Аутор филма је Слађана Зарић, директори фотографије Петар Вујанић и Жарко Пекез, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, новинар Весна Илић, дизајнер звука Бојан Манговић и композитор Владимир Тошић.
Филм је настао на основу сведочења више од 30 саговорника, официра, војника, резервиста и добровољаца припадника 549. моторизоване бригаде, испричани су догађаји о борби која је вођена у рејону планине Паштрик. Реконструкције и драматизације догађаја снимане су на планинским венцима око Димитровграда, Пирота и Ниша и на војном полигону Пасуљанске ливаде.

Живот прича: Нема назад, иза је Србија! (ТВ ПРВА)


Ожиљци рата: Кошаре и Паштрик (ТВ ХЕПИ)Хероји са Кошара

Пакао Кошара- Милован Дрецун

Битка за Кошаре- неиспричана прича (РТС)

Српски граничар – Иван Дражић Дража – Духовна трпеза – HelmCast
Иван Дражић је служење војног рока затекло 1998 године на Кошарама, што га чини једним од бораца са најдужим стажем у битци за Кошаре. Послушајте како су изгледала два најтежа дана на Кошарама када је почео напад , и када тадашње војно руководство није могло да верује да шиптари крећу на Србију. Како је изгледало служити војни рок на Кошарама 1998 и шта су тада значиле Кошаре. Аутор и водитељ Жана Живаљевић 

Сећање на хероје са Кошара – пук. Љубинко Ђурковић – На нишану Лазанског (Радио Новости и Спутњик)

Актуелно Божо Кецовић, Иван Дражић и Миле Пантовић (Балкан инфо)

Вечна им слава- КОШАРЕ- српски војници крвљу цртали мапе (Курир)

Људовање- Друга страна битке за Кошаре (РТРС)

Исповест Српског хероја са Кошара

Новица Спасић (37), одликовани ратни херој са Кошара. Овај војни инвалид из Бојника кога је вихор рата захватио док је служио редовни војни рок с 19 година, живи са супругом, седморо деце узраста од два и по месеца до 12 година, с мајком, оцем и братом у три просторије недовршене куће у крајњој беди, од социјалне помоћи и скромне инвалиднине, која углавном одлази на лекове. Као припадник специјалне извиђачко-диверзантске јединице изгубио је лево око и рањен је у леву ногу у ноћи између 14. и 15. априла 1999, на првој линији одбране карауле на Кошарама, где су се водиле жестоке битке с албанским и НАТО снагама. „Гранате из топова, минобацача и тепих бомбе парале су земљу и небо. Видео сам саборца с покиданим ногама у суседном рову и успео да дођем до њега. Ставио сам га на леђа и сишао у свој ров. У том моменту осетио сам бол по целом телу, а потом нешто топло по лицу. Било је то моје око. Јаукао сам од болова, нико ме није чуо. Онесвестио сам се и пробудио у импровизованој болници у Ђаковици“, присећа се своје драме и драме својих ратних другова. До данас није сазнао име човека кога је спасавао и да ли је тај несрећник преживео рат.

(Не)испричана прича- Дејан Миловановић

Разговор са родитељима Дејана Миловановића, борца са Кошара. Дејан је преминуо 2001. године.

Ненад Милкић- Мртва стража са Кошара (говори: Миле Васиљевић)

Ненад Милкић- Зов карауле (говори: Миле Васиљевић)

Ненад Милкић- Последња стража (говори: Миле Васиљевић)

Кошаре – од пакла до легенде. Херојство у служби отаџбине

Емисија ,,Наш аеропут“. Гост: Пуковник Љубинко Ђурковић. Аутор и водитељ: Велибор Вукашиновић.

„Отворено о“- КОШАРЕ (ТВ КЦН ИСТОК)

Однос државе према борцима са Кошара – Зоран Лекић – HelmCast

Advertisements